default-header
HomeBlogsWat is de waarde van jouw onderneming en hoe is deze opgebouwd?

Wat is de waarde van jouw onderneming en hoe is deze opgebouwd?

Het opstellen van een bedrijfswaardering is simpelweg het proces van het bepalen van de economische waarde van een bedrijf. Voor een ondernemer kan het om diverse redenen goed zijn om inzicht te verschaffen in de waardebepaling.

Hieronder worden enkele voorbeelden benoemd:

  • Verkoop of overname: Als je je bedrijf wilt verkopen of een ander bedrijf wilt overnemen, is het essentieel om te weten hoeveel je bedrijf waard is. Dit zorgt voor een duidelijk beeld over de eventuele terugverdientijd;
  • Investeringen: Voor investeerders is het belangrijk om te weten wat de waarde van een bedrijf is voordat ze geld investeren. Dit helpt hen om te bepalen hoeveel aandelen ze krijgen in ruil voor hun investering;
  • Juridische- of fiscale doeleinden: Bedrijfswaarderingen zijn ook relevant voor juridische doeleinden, zoals bij geschillen, faillissementen of fiscale kwesties.
  • Financiële Planning: Het kennen van de waarde van je bedrijf is ook belangrijk voor je eigen financiële planning. Hoeveel vermogen heb je opgebouwd, hoe ziet jouw pensioenvoorziening eruit en hoelang moet jij nog doorwerken om uiteindelijk te zorgen voor een voldoende vermogen of inkomen tijdens je pensioen? Allemaal begrijpelijke vragen waar wij je duidelijkheid over kunnen geven met behulp van onze financiële planning.

Methoden voor een waardebepaling in het MKB

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om de waarde van een MKB-bedrijf te bepalen. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

Discounted Cash Flow (DCF): Deze methode houdt rekening met toekomstige kasstromen van het bedrijf en brengt deze terug naar de huidige waarde door een disconteringsvoet toe te passen. Het is een van de meest gebruikte methoden.

Rentabiliteitsmethode: Dit is een benadering voor het waarderen van een investering of een bedrijf door te kijken naar de verwachte toekomstige kasstromen en deze te relateren aan het rendement dat een investeerder wil behalen. Dit rendement wordt vaak uitgedrukt in een multiple.

Vergelijkbare Bedrijven (Comparable Companies): Hierbij wordt de waarde van het bedrijf bepaald door te kijken naar de waarderingen van vergelijkbare bedrijven in dezelfde sector. Dit kan worden gedaan aan de hand van verschillende financiële ratio’s.

Asset-Based Valuation: Bij deze methode wordt de waarde van het bedrijf bepaald door de waarde van de activa te verminderen met de waarde van de passiva. Dit is vooral relevant voor bedrijven waarvan de waarde voornamelijk wordt bepaald door hun materiële activa, zoals vastgoed of machines. Deze waardering vindt met name plaats op basis van boekwaardes en kan dus voor veel onderneming ongeschikt zijn.

Factoren die de Waarde van een MKB-Bedrijf beïnvloeden

Naast de gebruikte waarderingsmethoden zijn er ook verschillende factoren die de waarde van een MKB-bedrijf kunnen beïnvloeden. Enkele belangrijke factoren zijn:

  • Omzet en vrije kasstromen: De omzet en kasstromen van een bedrijf zijn natuurlijk cruciale factoren bij het bepalen van de waarde. Hoe hoger de omzet en de daarbij horende vrije kasstroom, hoe hoger over het algemeen de waarde van het bedrijf zal zijn;
  • Groeipotentieel / Synergie voordelen: Investeerders zullen ook kijken naar het groeipotentieel van het bedrijf. Een bedrijf met een sterke groeistrategie en uitbreidingsmogelijkheden kan een hogere waardering krijgen. Daarnaast kan een gerelateerde onderneming de aankoop zien als een synergie voordeel;
  • Sector en Marktcondities: De sector waarin het bedrijf opereert en de algemene marktcondities spelen een belangrijke rol. Een bedrijf dat opereert in een snelgroeiende sector zal over het algemeen een hogere waardering krijgen dan een bedrijf in een krimpende sector. Daarnaast is de afhankelijkheid van bepaalde leveranciers en/of klanten eveneens essentieel. Hoe sterker de positie van de te verkopen onderneming, hoe beter de positie van de onderneming wordt;
  • Managementteam: Het managementteam van een bedrijf zal vooral in het MKB de waarde beïnvloeden. Een ervaren en capabel managementteam kan het vertrouwen van investeerders vergroten en daarmee de waardering van het bedrijf verhogen.

Conclusie

Het waarderen van een onderneming is een complexe aangelegenheid. Het begrijpen van de verschillende methoden en factoren die van invloed zijn op de waarde van een bedrijf kan ondernemers helpen betere beslissingen te nemen.

Wil jij meer weten hoe wij je hierin kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.
Mark van der Linden RV - Lenssen Advies

Geschreven door Mark van der Linden RV, Partner, Financiering specialist
Gepubliceerd op donderdag 11 april 2024

Terug naar overzicht