default-header
HomeBlogsFinancieringsopties: welke stappen moet je nemen?

Financieringsopties: welke stappen moet je nemen?

Het is voor veel MKB-ondernemers een uitdaging om financiering te vinden voor hun bedrijf. Of het nu gaat om het uitbreiden van hun bedrijf, het investeren in nieuwe apparatuur of het aannemen van nieuw personeel, er zijn verschillende manieren om financiering te verkrijgen voor het MKB. In deze blog bespreken we de mogelijkheden voor het ophalen van financiering voor het MKB en geven we een stappenplan om je te helpen bij het verkrijgen van de financiering die je nodig hebt.

Stap 1: Begrijp je financieringsbehoeften

Voordat je begint met het zoeken naar financiering, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je precies nodig hebt en waarom. Is het om je bedrijf uit te breiden? Heb je geld nodig om nieuwe apparatuur te kopen? Of heb je tijdelijke liquiditeit nodig om je operationele kosten te dekken? Door te begrijpen wat je precies nodig hebt, kun je gerichter zoeken naar financieringsmogelijkheden die bij jouw behoeften passen.

Stap 2: Ken je financieringsopties

Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar voor het MKB. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opties:

Bankleningen: Dit is de meest traditionele vorm van financiering. Het is echter vaak moeilijk om een lening te krijgen van een bank, vooral als je als ondernemer geen solide trackrecord hebt of als je bedrijf een hoog risico heeft.

Crowdfunding: Dit is een relatief nieuwe manier om financiering te krijgen. Je kunt via crowdfunding platformen online geld ophalen bij een grote groep investeerders. Dit kan een goede optie zijn als je een innovatief product of idee hebt dat mensen graag willen ondersteunen.

Factoring: Hierbij verkoop je je facturen aan een factoringbedrijf. Dit kan een goede optie zijn als je tijdelijk liquiditeit nodig hebt, maar het kan duur zijn en je moet bereid zijn om een deel van je winst op te offeren.

Leasing: Hierbij huur je apparatuur voor een bepaalde periode. Dit kan een goede optie zijn als je geen geld wilt uitgeven aan apparatuur die snel veroudert.

Subsidies: Sommige overheden bieden subsidies aan voor specifieke sectoren of innovaties. Het is de moeite waard om te onderzoeken of er subsidies beschikbaar zijn die relevant zijn voor jouw bedrijf.

Stap 3: Kies de juiste financieringsoptie

Zodra je een idee hebt van welke financieringsopties er beschikbaar zijn, kun je beginnen met het evalueren van de opties om te zien welke het beste past bij jouw bedrijfsbehoeften en omstandigheden. Hierbij moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de kosten, de voorwaarden en de terugbetalingstermijnen.

Stap 4: Bereid je financieringsaanvraag voor

Als je eenmaal hebt besloten welke financieringsoptie je wilt gebruiken, moet je een financieringsaanvraag voorbereiden. Dit omvat het opstellen van documenten en informatie die je nodig hebt om de kredietverstrekker te overtuigen om je financieringsaanvraag goed te keuren. De documenten die je nodig hebt, kunnen verschillen afhankelijk van de financieringsmogelijkheid die je kiest, maar in het algemeen moet je rekening houden met het volgende:

Een businessplan: Dit is een uitgebreid document waarin je beschrijft wat je bedrijf doet, hoe het werkt en wat je plannen zijn voor de toekomst. Het moet ook informatie bevatten over hoe je het geleende geld zult gebruiken en hoe je het terug zult betalen.

Financiële overzichten: Dit zijn documenten die informatie geven over je bedrijfsprestaties, zoals balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstroomoverzichten. Deze gegevens helpen de kredietverstrekker te begrijpen hoe financieel stabiel je bedrijf is.

Persoonlijke financiële overzichten: Als eigenaar van een klein bedrijf moet je mogelijk ook persoonlijke financiële overzichten verstrekken, zoals belastingaangiften, salarisstroken en bankafschriften. Dit helpt de kredietverstrekker om een ​​beter beeld te krijgen van jouw financiële situatie.

Stap 5: Dien je financieringsaanvraag in

Zodra je je financieringsaanvraag hebt voorbereid, is het tijd om deze in te dienen bij de kredietverstrekker. Zorg ervoor dat je de aanvraag volledig invult en alle vereiste documenten meestuurt. Wees bereid om vragen te beantwoorden en eventueel aanvullende informatie te verstrekken.

Stap 6: Beoordeel de aanbiedingen en kies de beste optie

Als je financieringsaanvraag is goedgekeurd, krijg je mogelijk meerdere aanbiedingen van kredietverstrekkers. Vergelijk deze aanbiedingen zorgvuldig en kies de optie die het beste past bij jouw bedrijfsbehoeften en omstandigheden. Houd rekening met factoren zoals de rente, de voorwaarden en de terugbetalingstermijnen.

Conclusie:

Het verkrijgen van financiering voor een klein bedrijf kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar. Door een duidelijk beeld te hebben van je financieringsbehoeften, de beschikbare financieringsopties te kennen, de juiste financieringsoptie te kiezen, je financieringsaanvraag voor te bereiden en deze in te dienen, en ten slotte de aanbiedingen zorgvuldig te beoordelen, kun je de financiering krijgen die je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien. De juiste begeleiding hierbij kan voor het verkrijgen van de financiering essentieel zijn, wij helpen je hierbij graag verder. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

Neem contact met ons op
Mark van der Linden - Lenssen Advies

Geschreven door Mark van der Linden, Partner, Financiering specialist
Gepubliceerd op woensdag 22 maart 2023

Terug naar overzicht