default-header
HomeBlogs5 redenen om te kiezen voor een lokale adviseur bij een bedrijfsovername in het MKB

5 redenen om te kiezen voor een lokale adviseur bij een bedrijfsovername in het MKB

Een succesvolle transactie in het MKB bereiken, hoe doe je dat? En waarom kies je juist voor een lokale partij met expertise op dit vlak? In deze blog neem ik je graag mee in de diverse overwegingen.

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) vormt de ruggengraat van de economie, met talloze bedrijven die jaarlijks van eigenaar veranderen. Of het nu gaat om het overdragen van een familiebedrijf aan de volgende generatie, het vinden van een geschikte koper voor een onderneming of het betreden van nieuwe markten via acquisities. Het proces van bedrijfsovername in het MKB kan complex en uitdagend zijn. Om een succesvolle transactie te bereiken, is een goede adviseur van grote waarde.

  1. 1. Kennis en ervaring

Het proces van bedrijfsovername vereist specifieke kennis en ervaring. Onze adviseurs zijn professionals die beschikken over een diepgaand inzicht in de complexiteit van het overnameproces. Ze hebben ervaring met het identificeren van potentiële kopers of verkopers, het uitvoeren van waardebepalingen, het onderhandelen over transactievoorwaarden en het opstellen van juridische documentatie. Met onze kennis van zaken kunnen we ondernemers door elke fase van de transactie loodsen en hen helpen valkuilen te vermijden.

  1. 2. Netwerk en toegang tot potentiële kopers/verkopers

Als lokale adviseur hebben we vaak een uitgebreid netwerk van potentiële kopers en verkopers. We kunnen ondernemers helpen bij het vinden van de juiste partij om mee samen te werken. Dit kan van grote waarde zijn, vooral omdat veel bedrijfsovernames in het MKB plaatsvinden via informele kanalen. Door gebruik te maken van het netwerk van ons vergroot jij als ondernemer je kansen om succesvolle deals te vinden en te sluiten.

  1. 3. Waardebepaling en onderhandeling

Een van de cruciale aspecten van een bedrijfsovername is het bepalen van een eerlijke en realistische waarde van de onderneming. Wij hebben de expertise om waardebepalingen uit te voeren op basis van financiële analyses, marktonderzoek en vergelijkbare transacties. We kunnen een realistisch beeld schetsen van de waarde van een bedrijf en zo helpen bij het onderhandelen over een eerlijke prijs. Daarnaast hebben we ook ervaring met het onderhandelen over transactievoorwaarden, zodat de belangen van de ondernemer worden behartigd.

  1. 4. Begeleiding bij juridische en financiële aspecten

Een bedrijfsovername gaat gepaard met complexe juridische en financiële processen. Lenssen Advies werkt (indien ze niet binnen ons eigen team aanwezig zijn) nauw samen met juridische experts om ervoor te zorgen dat alle wettelijke en fiscale aspecten van de transactie correct worden afgehandeld. Ze kunnen assisteren bij het opstellen en beoordelen van juridische documentatie, zoals koopovereenkomsten, geheimhoudingsovereenkomsten en due diligence-rapporten. Bovendien kunnen wij helpen bij het verkrijgen van financiering voor de transactie, het structureren van de deal en het beheren van eventuele risico’s die zich kunnen voordoen tijdens het proces.

  1. 5. Focus op het runnen van de onderneming

Een bedrijfsovername kan een intensief en tijdrovend proces zijn. Het vereist veel aandacht en inspanning van de ondernemer, wat afleiding kan veroorzaken van de dagelijkse bedrijfsvoering. Met de hulp van ons kun jij je als ondernemer richten op het runnen van het bedrijf, terwijl wij ons bezighouden met het proces van de bedrijfsovername. Jouw randzaken? Onze hoofdzaken. Dit minimaliseert de verstoring van de bedrijfsactiviteiten en zorgt ervoor dat jij je als ondernemer kan blijven concentreren op de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Conclusie

Het proces van bedrijfsovername in het MKB is complex en vereist specifieke kennis en ervaring. Een goede begeleiding is essentieel om een succesvolle transactie te bereiken. Door gebruik te maken van de expertise kun jij als ondernemer profiteren van onze kennis, ervaring, ons netwerk en begeleiding bij juridische en financiële aspecten. Bovendien stelt een goede begeleiding jou als ondernemer in staat om je te concentreren op het runnen van je bedrijf, terwijl het overnameproces soepel verloopt. Dus, als je op zoek bent naar een goede begeleiding qua bedrijfsovername in het MKB, schroom dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

Inspiratiebijeenkomst medewerkersparticipatie

Tevens organiseren wij op donderdag 6 juli een informatiebijeenkomst op het gebied van medewerkersparticipaties. Heb je daar interesse in?

Kijk snel op de infopagina en meld je aan!
Mark van der Linden RV - Lenssen Advies

Geschreven door Mark van der Linden RV, Partner, Financiering specialist
Gepubliceerd op vrijdag 23 juni 2023

Terug naar overzicht