default-header
HomeBlogsBye bye 2022 – Hello 2023

Bye bye 2022 – Hello 2023

 

 

Nu we richting het einde van het jaar gaan roept dit waarschijnlijk verschillende gedachten bij je op; Sinterklaas, Kerstborrel met medewerkers, vuurwerk, champagne en de jaarafsluiting. Het is een tijd die volstaat met festiviteiten. Zo ook voor ons. De laatste periode van het jaar is namelijk een erg belangrijke periode. Een belangrijke periode voor jou als ondernemer en daarmee ook een belangrijke periode voor ons. Maar, waarom is het einde van het jaar dan zo’n belangrijke periode?

Bye bye 2022 – Hello 2023

Het jaar afsluiten

Met het einde van 2022 in zicht, is het belangrijk om te kijken hoe het afgelopen jaar is gegaan. Hoe staan we er nu voor, wat is mijn vrije ruimte nog in het kader van de werkkostenregeling. Is er nog ruimte voor een onbelaste vergoeding, of voor een personeelsfeest op de werkplek? Heb ik al voldoende belasting betaald over het afgelopen jaar, moet er nog dividend worden uitgekeerd? Zomaar enkele vragen die kunnen spelen bij jou als ondernemer richting het eind van het jaar.

En wat verwachten we voor het komende jaar. Nieuwe voornemens, doelen en plannen worden weer gemaakt voor 2023. Om het jaar goed af te sluiten is het goed om ook jouw administratie goed af te sluiten. Zorg ervoor dat de boekhouding bij is, zodat je in januari weet wat jouw resultaat is over 2022 en dat je vervolgens in 2023 ook met 2023 bezig kunt zijn.

Investeren op het juiste (fiscale) moment

Hoeveel investeringen in bedrijfsmiddelen heb jij gedaan dit jaar? Wat ben je nog van plan om te investeren? Zijn er subsidies die aangevraagd kunnen worden? Afhankelijk van de situatie kan het voordelig zijn om een investering nog dit jaar te doen, of juist uit te stellen naar volgend jaar. Je managet hiermee jouw vermogen op de juiste manier op het juiste moment.

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelastingschijven veranderen met ingang van 1 januari 2023 ook. Houdt rekening met een stijging van het lage tarief van 15% naar 19% en de grens voor het lage tarief daalt van € 395.000 naar het oude niveau van € 200.000. Heb je een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting? Dan kan het soms voordeliger zijn om deze dus per 1 januari 2023 te verbreken.

Met een gerust hart het nieuwe jaar ingaan

Op het eind van het jaar is er inzicht in de winsten of verliezen over het jaar en effect van bepaalde investeringen.
Ga jij dus graag (financieel) met een gerust hart het nieuwe jaar in? Wij helpen je hier graag bij. Samen kunnen we plannen maken waardoor je rust krijgt en een bepaalde focus.

En als laatste nog een kleine tip:
Wil jij nog iemand blij maken net voor het nieuwe jaar? In 2023 gaat de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling flink omlaag, namelijk van € 106.871 naar € 27.231. Dit hoeft overigens niet direct volledig te worden betaald. Heb je hier al rekening mee gehouden in het kader van fiscaal vriendelijke vermogensoverdracht?

Peter Renders - Lenssen Advies

Geschreven door Peter Renders, Partner, Fintech Consultant
Gepubliceerd op dinsdag 15 november 2022

Terug naar overzicht