default-header
HomeBlogsEHBO: Eerste Hulp Bij het opstellen van je Ondernemingsplan!

EHBO: Eerste Hulp Bij het opstellen van je Ondernemingsplan!

Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je bij het formuleren van doelstellingen, je doelgroep en het opstellen van een begroting. Eenmaal onderweg merk je dat zaken anders zullen lopen dan vooraf gedacht. Wat nu? Zie het ondernemersplan als levend document! Zie het als een menukaart: de succesvolle elementen laat je staan en daaromheen pas je de kaart aan.

Het belang van een ondernemingsplan

Je schrijft een ondernemingsplan in de eerste plaats voor jezelf. Het maakt je scherp en geeft richting. Een ondernemingsplan is een spiegel waarmee je je ideeën beter in beeld krijgt. Het dwingt je om je plannen goed door te denken en keuzes te maken. Om een vergelijking te trekken: stel, je plant een vakantie. Wat wordt de bestemming? Reis ik met het vliegtuig, auto of een ander vervoermiddel? Waar slaap ik? Heb ik een reisverzekering? Heb ik inentingen nodig? En natuurlijk ook: wat is mijn budget? En zijn de plannen haalbaar met dat budget?

Terug naar het ondernemingsplan. Een onderneming beginnen is ook een reis die je maakt. Het schrijven van het ondernemingsplan is de voorbereiding van die reis. Ook hier heb je een bestemming in gedachten. Met een belangrijk verschil: in dit geval moet je de mensen – je beoogde klanten, de bank, financier, en andere belanghebbenden – meenemen. Je moet ze vertellen wat je gaat doen, waar je naar toe wilt en wat je daarvoor nodig hebt. En, omdat het verhaal financieel sluitend dient te zijn: de begroting. Hoe groot is je investering; hoeveel geld breng je zelf in en hoeveel moet je lenen? Wat zijn je inkomsten en wat is je beoogde omzet?

Een opdracht om mee te beginnen: probeer in een paar zinnen op te schrijven waar je onderneming of idee om draait. Wat maakt jouw onderneming speciaal? Waarin blinkt je onderneming uit? Waarom moeten klanten voor jouw product of dienst kiezen? Waarom maak je de keuzes die je maakt? Oftewel, wat is je visie en wat wil je daarmee bereiken (missie). En wat is de strategie om je doelen te realiseren?

Ondernemingsplan 2.0

Je ondernemingsplan is een levend document, dat periodiek wordt ge-update.
Vooruitblikken is hier een belangrijk onderdeel van. Als je groeit met je onderneming: hoe ga je de groei in goede banen leiden? Heb je extra handen nodig? Als je iemand in dienst neemt, dan is dat een nieuwe investering.
Maar ook terugblikken is belangrijk. Wat ging er goed? Wat kan anders? Kloppen de tarieven nog? En altijd leuk: welke nieuwe plannen heb je in gedachten? Waar wil ik naartoe met de onderneming?

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat ondernemen op dit moment veel onzekere factoren kent. De hoge inflatie is er één van, het tekort aan personeel een tweede. Ook verscherpte wet- en regelgeving en het klimaat zijn hete hangijzers. Het is verstandig om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld door na al voor te sorteren op toekomstige investeringen.

Anno 2022 hoort een ondernemingsplan bij goed ondernemerschap. Het geeft je houvast en doelen. Het helpt je ook bij je ambitie voor waar je op de middellange en lange termijn wil staan met jouw onderneming. Voor de financiële onderbouwing van je doelen is het fijn als je kunt sparren met een coachend klankbord. Een adviseur die ondernemerschap naar een hoger niveau helpt te tillen door de juiste kritische vragen te stellen.

Tips nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan? De koffie staat klaar!

Afspraak maken met een heerlijke kop koffie? Klik hier!
Loek Philipsen - Lenssen Advies

Geschreven door Loek Philipsen, Assistent-Accountant
Gepubliceerd op donderdag 19 januari 2023

Terug naar overzicht