default-header
HomeBereid je qua liquiditeit voor het op corona virus met behulp van deze 5 tips

Bereid je qua liquiditeit voor het op corona virus met behulp van deze 5 tips

Zondag 15 maart werd de lock-down voor de horeca afgeroepen: om stipt 18.00 uur moesten álle horecagelegenheden met zitplaatsen gesloten worden. Niet alleen de horeca heeft ongelofelijk veel last van het virus: de impact van een eventuele volledige lock-down is niet te overzien.

 

Ervaar jij tot op dit moment al een forse impact óf – in tegenstelling tot sommige andere branches-nog weinig hinder? Hoe dan ook… het is juist nu belangrijk om in actie te komen en je voor te bereiden.

 

We merken dat er veel vragen rondom het corona virus en de maatregelen hierop zijn. Sommige vragen kunnen we beantwoorden; sommige zijn simpelweg nog niet te beantwoorden. Hoe stop ik mijn bancaire verplichtingen? Werkt de bank mee aan een eventueel uitbreidingsverzoek en zo ja, hoe pak ik dit aan? Wat moet ik met mijn personeel doen? Wat zijn de consequenties als we wél omzet realiseren? Hoe vraag ik een regeling aan voor mijn personeel? Hoe vraag ik een regeling aan voor mezelf?

 

Loop jij met één van deze vragen, neem dan contact op met ons. Je bent namelijk zeker niet de enige en wij kunnen je hierin verder helpen en ondersteunen. Tijd is je meest waardevolle bezit, zorg dat je dit goed besteed!

 

Om je maximaal voor te bereiden qua liquiditeit hebben wij alvast vijf tips geformuleerd:

 

  1. Maak een aangepaste liquiditeitsbegroting: De impact is nog steeds moeilijk in te schatten, sommige ondernemers worden op dit moment harder geraakt dan andere. Hoe dan ook “een gewaarschuwd mens telt voor twee”. Ons advies is om voor de komende 12 maanden een begroting op te zetten. Hierdoor kun je makkelijk zien wat de impact is van het wijzigen van enkele belangrijke variabelen in je eigen verdienmodel. Zo ben jij beter voorbereid op een eventuele liquiditeitsdip.

 

  1. Zorg nú voor extra liquiditeit: Word je op dit moment niet direct geraakt door de maatregelen, maar verwacht je dat dit in de nabije toekomst verandert? Zorg nu (maar écht: nu) dan vooral dat je tijdig schakelt met bijvoorbeeld je bank over eventuele aflossingsverplichtingen. De middelen die je nu kunt besparen, komen later goed van pas.

 

  1. Betrek jouw klanten en leveranciers bij mogelijke uitdagingen: Heb jij grotere projecten lopen, spreek dan bijvoorbeeld deelbetalingen af. Zit je zelf verlegen qua liquiditeit? Beloon dan bijvoorbeeld de “vroeg-betalers” door een korting te geven aan je vaste klanten die eerder betalen. Door begrip te kweken en goed te communiceren is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

 

  1. Beheer van voorraad en debiteuren: Vooral in deze tijden is het belangrijk om je voorraad en debiteuren scherp te monitoren. Is het echt nodig om een bepaalde “ijzeren voorraad” aan te houden? Kun je scherpere afspraken maken met je leverancier? Bel tijdig achter je debiteuren aan. Ook al is de termijn nog niet verlopen, ben voorbereid op eventuele tegenvallers.

 

  1. Regel eventuele financiering: Zoals (waarschijnlijk) bekend heeft de overheid diverse maatregelen rondom extra financiering aangekondigd. Denk hierbij aan de BBZ subsidie en financiering, de vernieuwde BMKB regeling, overbruggingskredieten, factoring en diverse andere financieringsvormen. Juist nu is het van groot belang om de verschillende opties af te wegen.

 

Wil jij meer weten over hoe wij je verder kunnen helpen? Bel dan met je contactpersoon binnen Lenssen Advies, met Mark van der Linden of Bart Janssen via 077 398 83 27.

 

Wij doen waar wij goed in zijn en wij willen dat jij dat ook kunt doen. Excelleer in jouw branche door gebruik te maken van onze tijd, expertise en creativiteit!

 

Schrijver: Mark van der Linden, Bedrijfseconomisch Adviseur – Financieringsspecialist

Bereid je qua liquiditeit voor het op corona virus met behulp van deze 5 tips