default-header
HomeSluitende rittenregistratie personenauto’s

Sluitende rittenregistratie personenauto’s

Heb je een personenauto van de zaak (als ondernemer) of als werknemer in dienst bij een werkgever dan krijg je te maken met bijtelling voor (eventueel) privégebruik. Om deze bijtelling van het privégebruik te voorkomen, is het belangrijk dat een sluitende rittenadministratie voorhanden is. Voor bestelauto’s, bestelbussen, vrachtwagens en overige vervoermiddelen gelden naast de rittenregistratie nog andere mogelijkheden om bijtelling te voorkomen. Deze mogelijkheden worden in dit artikel niet behandeld.

In de rittenregistratie geef je aan welke auto je ter beschikking staat. Noteer hierbij het merk, type, kenteken van de auto en de periode dat de auto onder je beschikking staat. Daarnaast houd je per rit bij: de datum, wat de begin- en eindstand van de kilometerteller is, het begin- en eindadres, of de gereden route afwijkend van de meeste gebruikelijke route en het karakter van de rit.

Onderstaand tabel is een voorbeeld van een rittenregistratie:

Datum rit Beginstand kilometer-teller Eindstand kilometer-teller Beginadres Eindadres Gereden route* Privé of zakelijk
             
             
             
             

* deze rubriek hoeft alleen ingevuld te worden als de route afwijkt van de gebruikelijke route.

Als je kunt aantonen dat de auto na afloop van de werkdag op een afgesloten bedrijfsterrein staat of je kunt aantonen dat de auto niet geschikt is voor privégebruik, kan dit ook als bewijs dienen om geen bijtelling voor privégebruik te hoeven berekenen.

De gevolgen van het niet kunnen overleggen van een sluitende rittenregistratie aan de belastingdienst is dat de belastingdienst de bijtelling van de auto gaat corrigeren in de aangifte inkomstenbelasting.  Als de belastingdienst constateert dat in een jaar geen sluitende rittenregistratie aanwezig is het aannemelijk dat ook de voorgaande jaren gecorrigeerd worden. Hierbij kan de belastingdienst tot vijf jaar terug om de belasting te corrigeren.

Mocht je twijfelen over de juistheid van jouw rittenadministratie, neem dan contact met ons op.